Nord-Amerika
USA er verdens eneste supermakt og dominerer Nord-Amerika. Men USAs økonomiske posisjon utfordres av Kina og Asia. Dette preger også den internasjonale politikken.
Nord-Amerika består av 23 selvstendige stater, samt 13 britiske, franske og nederlandske besittelser og en selvstyrt del av Danmark (Grønland). Verdensdelen omfatter Canada og USA i nord, og Mexico og Mellom-Amerika, samt Karibia i sør, og domineres av USA som frem til nå har vært verdens ubestridte økonomiske, militære og politiske makt.
USAs og NATOs forsvars- og sikkerhetspolitikk er en grunnmur i norsk sikkerhets- og utenrikspolitikk, og NUPI har en omfattende forskning knyttet til dette. USAs dreining mot Asia både økonomisk og militært, og hva dette betyr for våre forbindelser over Atlanteren, er også sentrale temaer. Europas forhold til Nord-Amerika, blant annet gjennom handelsavtaler, er også viktig.
Kilder: Store Norske Leksikon og NUPI.
Nyheter om Nord-Amerika
-
Ukraina-krigen og NATOs respons i nordområdene og Baltikum
24. mars 2022Vi fikk muligheten til en prat med NATO-general Jörg Vollmer (sjef for Allied Joint Force Command Brunssum) og generalløytnant Yngve Odlo, som er sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), i podkastserien vår The World Stage.
-
Høy profil og lav tilgjengelighet: Norge og den amerikanske maritim-strategiske utviklingen
26. jan. 2022- Amund Nørstrud Lundesgaard
På tross av økende amerikansk marine-nærvær på NATOs nordflanke, er deres evne til å forsterke regionen liten, ifølge ny policy brief.
-
Får mindre påverknad på Arktis
4. nov. 2021I Arktisk råd jobbar ei rekkje land, deriblant Noreg, med dei alarmerande klimaendringane. Men kven blir høyrt? Det ser NUPI-forskar Elana Wilson Rowe nærmare på i ein ny forskingsartikkel.
Hvor hender det? om Nord-Amerika
-
Hvor hender det? nr. 7 2021
Cuba uten Castro
7. juni 2021- Borghild Tønnessen-Krokan
Brødreparet Raúl og Fidel Castro har styrt kommunistlandet Cuba i over et halvt århundre. Nå er et politisk generasjonsskifte underveis.
-
Hvor hender det? nr. 1 2021
Fra polarisering til voldelig opprør
15. jan. 2021- Anja Beate Sletteland
Stormingen av den amerikanske kongressen blir ofte omtalt som et resultat av polarisering. Men hva er egentlig polarisering, og på hvilke måter kan dette begrepet forklare kaoset rundt USA-valget?
-
Hvor hender det? nr. 15 2020
Trump eller Biden: Dette har det å si for oss
20. okt. 2020- Anders Romarheim
Presidentvalg i USA er en gigantisk internasjonal begivenhet. Men spiller det noen rolle for oss nordmenn hvem som vinner?
Publikasjoner om Nord-Amerika
-
Publikasjon : Academic chapter/article/Conference paper
EU–US Relations in Times of Crises
I lys av de mange krisene denne boken diskuterer har observatører og forskere begynt å stille spørsmål ved styrken i det transatlantiske forholdet og hva en eventuell svekkelse vil bety for den liberale verdensordenen. Dette kapittelet tar for seg denne problemstillingen. Hvordan har kriser som Ukraina... -
Publikasjon : Interview
Dagsnytt18 om NATO, USA, Russland og Ukraina
Diskusjon om USAs offentliggjøring av etterretning for å forsøke å stanse russiske angrepsplaner i Ukraina -
Publikasjon : Popular scientific lecture
NATO at a Crossroads: Views from NATO HQ and Norway
Et seminar med NATO Deputy Secretary General, Mircea Geoană og forsvarsminister Odd Roger Enoksen, samt Sverre Strandhagen, Cecile Hellestveit og Karsten Friis om dagens utfordringer for NATO.
Forskningsprosjekter om Nord-Amerika
-
Forskningsprosjekt
Norge i stormaktspolitikken – Geopolitikk, teknologi og klima (NISP)
2022 - 2024 (Pågående)Vår samtid preges av endringer i geopolitisk maktdynamikk, hurtiggående teknologisk utvikling og klimaendringer. I dette forskningsprogrammet analyserer NUPI hvordan utviklingen endrer den sikkerhetspolitiske...
-
Foto: NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Når alt er krig: Konfliktdynamikk og russisk utenrikspolitikk etter krisen i Ukraina (WARU)
2020 - 2023 (Pågående)Hva er drivkreftene bak stadig dårligere relasjoner i verdenspolitikken? Kan vi forklare dem enkelt med henvisning til en aktørs ‘aggresjon’, slik politisk tale ofte gjør? Dette forskningsprosjektet anfører...
-
Photograph: Hedvig Antoinette Halgunset/Norwegian Armed Forces Forskningsprosjekt
Revitalizing Transatlantic Maritime Security
2018 - 2019 (Avsluttet)Dette prosjektet vil generere konkrete forslag til løsninger, med fokus på det maritime domenet. Prosjektet skal undersøke hvordan USA og Europa, og spesielt Norge, gjennom en tilpasset arbeidsfordeling...