Midtøsten og Nord-Afrika
Krig, konflikt og usikkerhet preger Midtøsten og Nord-Afrika. Dette påvirker økonomien og sikkerheten langt utover regionens grenser.
Midtøsten og Nord-Afrika betegner et område som er vagt definert geografisk, men som har visse felles kulturelle referanserammer. Kjerneområdet består av landene fra Libya til Persiabukta. Ofte regnes også Kypros, Tyrkia og Iran med til regionen i tillegg til de arabisktalende landene. Regionen har lenge vært preget av alvorlige konflikter i Irak, Syria og mellom Israel og de palestinske områdene. Hendelsene og omveltningene i kjølvannet av Den arabiske våren har også preget regionen.
Konfliktene og krisene i Midtøsten og Nord-Afrika står sentralt i NUPIs forskning på regionen. Hvilken rolle fremvoksende stormakter spiller i disse konfliktene, og hvordan stormaktspolitikken påvirker dynamikken i regionen, er viktige spørsmål. Dette er også spørsmål som berører forhold andre steder i verden, særlig når det gjelder energi. Utviklingen i enkeltland som Egypt, Syria og Iran følges også tett, i tillegg til spørsmål knyttet til sikkerhetssituasjonen i området og hvordan denne blir påvirket av aktører og konflikter andre steder i Afrika.
Kilde: Store Norske Leksikon og NUPI.
Nyheter om Midtøsten og Nord-Afrika
-
Klimaendringer, fred og sikkerhet i Irak
5. apr. 2022I dette nye faktaarket utforsker forskere fra NUPI og SIPRIs Climate-related peace and Security Risk prosjekt sammenhengen mellom klimaendringer og sikkerhet i Irak.
-
Klimaendringer, fred og sikkerhet i Afghanistan
7. feb. 2022Hvordan påvirker klimaendringer fred og sikkerhet i Afghanistan? Det svarer et nytt faktaark, utarbeidet av forskningsprosjektet Climate-related Peace and Security Risks (NUPI og SIPRI) på. Les det gratis her.
-
Klima, fred og sikkerhet i Sahel-regionen
7. juni 2021Hva er sammenhengen mellom klima, fred og sikkerhet i Sahel-regionen? Det svarer et nytt faktaark, utarbeidet av forskningsprosjektet Climate-related Peace and Security Risks (NUPI og SIPRI) på. Les det gratis her.
Hvor hender det? om Midtøsten og Nord-Afrika
-
Hvor hender det? nr. 10 2021
Den lange krigen i Afghanistan
6. sep. 2021- Arne Strand
Afghanarar har levd med invasjon og krig sidan 1979. Etter 20 år trekkje USA og NATO ut sine styrkar og Taliban festar igjen grepet. Korleis kunne det skje?
-
Hvor hender det? nr. 17 2020
Den arabiske våren: Ti år etter
18. des. 2020Det er no ti år sidan den arabiske våren velta inn over fleire land i Midtausten. Har det vorte meir demokrati?
-
Hvor hender det? nr. 4 2020
Mer fred med kvinner
18. mars 2020Når det bare sitter menn rundt forhandlingsbordet etter en krig, blir fredsavtalen skjørere. Likevel er det ikke alltid vilje til å la kvinnene delta, verken i fredsforhandlinger eller fredsoperasjoner.
Publikasjoner om Midtøsten og Nord-Afrika
-
Publikasjon : Rapport
L’architecture de sécurité intérieure burkinabé face à la gestion d’une crise multidimensionnelle
2022Den flerdimensjonale krisen som Sahel har vært gjennom siden 2012, har i hovedsak blitt møtt militært. Det er imidlertid like viktig å se på rollen som de interne sikkerhetsstyrkene spiller for å håndtere usikkerhet. I denne forbindelse er Burkina Faso et spesielt interessant case. Overfor den maliske...- Niagalé Bagayoko
- Mahamoudou Savadogo
-
Publikasjon : Rapport
Climate, Peace and Security Fact Sheet: Iraq
• Økende temperaturer, redusert vanntilgjengelighet og større variasjon mellom år i nedbør påvirker landbruk i Iraq negativt, reduserer husholdningenes inntekt og mattilgjengelighet, og forverrer levebrødsusikkerhet. På grunn av eksisterende kjønnsnormer og vedvarende ulikheter, er kvinner og jenter... -
Publikasjon : Rapport
Climate, Peace and Security Fact Sheet: Afghanistan
Afghanistan er svært sårbart for virkningene av klimaendringer: stigende temperaturer, skiftende nedbørsmønstre og stadig hyppigere ekstremvær. For øyeblikket opplever Afghanistan sin verste tørke på 27 år, som, sammen med COVID-19 og den økonomiske nedgangen som fulgte Talibans overtakelse i august...
Forskningsprosjekter om Midtøsten og Nord-Afrika
-
Photo: NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Reactions to state regulation of Islam in times of Daesh (STATEISLAM)
2021 - 2025 (Pågående)En viktig og så langt undervurdert konsekvens av ISIS sin fremvekst har vært at regjeringer i Midtøsten i senere år har økt kontrollen over den religiøse sfæren, moskeer og andre religiøse aktiviteter,...
-
Forskningsprosjekt
Russian Repertoires of Power in the MENA region (RUSMENA)
2021 - 2024 (Pågående)Hovedmålet med RUSMENA-prosjektet er å kartlegge hvordan russiske maktpraksiser har påvirket utviklingen i Midtøsten og Nord-Afrika (MENA-regionen) i perioden mellom 2011 og 2021.
-
Photograph: AMISOM Forskningsprosjekt
Climate-related Peace and Security Risks (CPSR)
2020 - 2023 (Pågående)Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) samarbeider om et klimarelatert freds og sikkerhetsprosjekt som tar sikte på å støtte opp om Norges arbeid...